:: LEX :: РІЗНОМАНІТТЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПРАВОВІДНОСИН НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ ЦИВІЛІЗАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 63)

Срок представления материалов

11 июля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РІЗНОМАНІТТЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПРАВОВІДНОСИН НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ ЦИВІЛІЗАЦІЇ
 
15.12.2013 15:23
Автор: Лазаренко Аліна Сергіївна, курсант, Малько Олена Сергіївна, курсант, Федорова Анастасія Ігорівна, курсант, Національний університет державної податкової служби України
[Секция 11. Право интелектуальной собственности и его защита. Информационное право]

Інформація в історії розвитку цивілізації завжди відіграє визначальну роль та є основою, базою для прийняття рішень на всіх етапах і рівнях становлення суспільства і держави. Недарма в розвитку людства виділяють декілька інформаційних революцій, які безпосередньо пов’язані з кардинальними змінами у сфері виробництва, обробки та обігу інформації, що призвели до радикальних перетворень [1].

На сьогоднішній день ми можемо цілком впевнено стверджувати, що інформація стала невід’ємною частиною правової сфери суспільства. Тобто, у галузі правознавства повноцінно вживається термін «інформаційні відносини». Ці правовідносини є досить різноманітними, багатогранними, що і викликає необхідність наукового дослідження їх видів. Актуальність питання полягає в тому, що результати дослідження можуть використовуватися не лише у теорії, в юридичній науці, але і на практиці, адже від розуміння та вміння правильно трактувати ті чи інші особливості правовідносин, можна досягти більшої ефективності, результативності діяльності у певній сфері життя.

Перш за все, всі правовідносини поділяють на регулятивні та охоронні. На думку авторів, доцільним є такий розподіл і щодо інформаційних правовідносин. Регулятивними є такі правовідносини, які складаються на основі регулятивних правових норм та фактів правомірної поведінки їх суб’єктів. Охоронні правовідносини є такі, що виражають охоронну функцію права. Вони пов’язані з застосуванням юридичної відповідальності на основі санкцій до порушників норм права.  Прикладами таких правовідносин у сфері інформації можуть бути: відшкодування збитків, застосування штрафних та оперативно-господарських санкцій та інші.

Важливим є розподіл інформаційних правовідносин на динамічні та статистичні. Статистичні, як випливає і з самого поняття, фіксують певний існуючий стан або явище. Так, наприклад, статистичними можна вважати правовідносини, які пов’язані з приналежністю суб’єкту господарювання майнових прав на певний інформаційний об’єкт. Але при цьому варто враховувати, що за умови використання даного об’єкту, наприклад, його передачі, продажу, правовідносини набуватимуть динамічного характеру. 

В залежності від становища сторін один до одного правовідносини в інформаційній сфері поділяють на горизонтальні та вертикальні. Відповідно до ч.5 ст.3 Господарського Кодексу України, горизонтальними є господарсько-виробничі відносини. Вони складаються на основі юридичної рівності сторін, тоді як вертикальні правовідносини передбачають нерівноправність останніх. Автори згодні з точкою зору дослідників, які стверджують, що перший тип таких правовідносин спостерігається у приватному праві, тоді як другий – у публічному.

Як і будь-які правовідносини, інформаційні можуть бути простими або складними. Критерієм розподілу у даному випадку виступає кількість суб’єктів. Прості правовідносини складаються між двома суб’єктами, складні – між трьома і більше.

В теорії права правовідносини поділяють на абсолютні та відносні, залежно від способу індивідуалізації їх суб’єктів. В абсолютних правовідносинах визначеною є лише одна сторона – носій суб’єктивного права, а зобов’язаними тут є абсолютно всі інші особи. При цьому обов’язок їх полягає в утриманні від дій, що посягають на право іншої сторони. Наприклад, в інформаційній сфері такими є правовідносини, що виникають в процесі користування власними інформаційними ресурсами, реалізації майнових прав інтелектуальної власності.

Відносними правовідносинами в інформаційній сфері вважають господарські інформаційні зобов’язання, наприклад, управлінські правовідносини в галузі інформаційного забезпечення.

Також доцільним є поділ інформаційних правовідносин на внутрішньогосподарські та зовнішньогосподарські. Розглядаючи конкретного суб’єкта господарювання, його внутрішнє інформаційне забезпечення становить внутрішньогосподарські правовідносини, тоді як зовнішня взаємодія у галузі інформації – зовнішньогосподарські. У сучасному цивілізованому світі, як ми розуміємо, існування і без тих, і без інших правовідносин не є повноцінним, якщо і взагалі можливим. 

Висновки. Господарські правовідносини в інформаційній сфері являють собою складний комплекс регулятивних та охоронних, статистичних і динамічних, абсолютних та відносних, внутрішньогосподарських та зовнішньогосподарських правових відносин. Всі вони знаходять своє втілення у процесі діяльності суб’єктів господарювання, кожні із них пов’язані з іншими. При цьому таке розмежування є важливим для застосування на практиці, адже глибинне і ретельне вивчення кожного виду, його особливостей дає змогу максимально отримати позитивний ефект від інформаційних правовідносин.




Література:

1. Петрів І. М. Забезпечення розвитку інформаційного простору держави // Інформація і право. – 2013. – Вип. №1(7). – с.29-34.

2. Яременко О. І. Правове регулювання інформаційної господарської діяльності в Україні // Інформація і право. – 2012. – Вип. №3(6). – с.63-69.

3. Марущак А. І. Напрями розвитку інформаційного права в Україні // Філософські та суспільно-правові проблеми становлення і розвитку інформаційного суспільства: матеріали круглого столу/ 20 березня 2013 р., м.Київ. – Ужгород, 2013. – 194с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СТАН ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СФЕРІ УКРАЇНИ
15.12.2013 16:51
КІБЕРНЕТИЧНА БЕЗПЕКА В УМОВАХ СУЧАСНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
15.12.2013 16:47
ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УКРАЇНІ
15.12.2013 16:38
КІБЕРНЕТИЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ
15.12.2013 16:10
ПРОБЛЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
15.12.2013 15:58
ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ У ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІНІСТЕРСТВА ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
15.12.2013 15:50
ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ТА ВПОРЯДКУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ
15.12.2013 15:27
РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ПРИЙНЯТТІ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ
15.12.2013 14:58
ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
15.12.2013 14:32
ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ІНФОРМАЦІЯ» ТА ЙОГО ТРАНСФОРМАЦІЯ В ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ
14.12.2013 00:48




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше